Regulament

REGULAMENT DE CONCURS PENTRU SPORT RAFTING
Martie 2018

INTRODUCERE

  1. Scopul regulilor
    a. Acest document contine regulile care guverneaza Raftingul sPORTIV. Regulile sunt stabilite de Comitetul de Sport si Competitie (S&C Com) sub autoritatea Capitolului 5 din regulile Federatiei Internationale de Rafting (IRF).
    b. Regulile pentru competitie sunt create pentru asigurarea fair play-ului- un concept recunoscut universal care sta la baza tuturor sporturilor. Daca nu exista corectitudine, sportul este lipsit de orice sens sau scop. Regulile competitiei sunt de asemenea create pentru a incuraja concepte bune legate de sportivitate, cum ar fi respectul, egalitatea, integritatea, toleranta si excelenta.
  2. Autoritatea
    a. Regulile competitiei reprezinta autoritatea fundamentala in reglarea modurilor prin care competitiile IRF ar trebui sa fie conduse.
    b. Niciun reprezentant IRF, organizator de evenimente sau alt reprezentant de evenimente nu poate inlocui unilateral aceasta autoritate. Regulile competitiei pot fi alterate numai de S&C Com sau, in cazuri rare, de o sesiune speciala a comisiei de directori IRF.
  3. Exceptii ale regulilor competitiei
    a. Toate regulile trebuie respectate in afara unei exceptii permise de autoritatea a S&C Com sau a juriului competitiei (detaliat mai jos la regula 3.b) sau a unei sesiuni speciale a comisiei de directori.
    b. O exceptie poate fi permisa de S&C Com daca este demonstrat clar ca exceptia este necesara pentru binele sportului. Juriul poate adauga, schimba sa ajusta o regula temporar pentru o competitie sau un eveniment specific din acelasi motiv.
    c. Daca o exceptie de la regula este permisa, toate persoanele afectate de exceptie trebuie sa fie aduse la cunostinta in timp util.
    d. Permiterea unei exceptii nu implica faptul ca aceasta va fi permanenta sau va continua sa fie permisa in viitoarele evenimente. INDEX A. Nivelurile de concurs
    B. Echipe si concurenti
    C. Calendarul competitiilor IRF
    D. Intrari minime
    E. Formatul competitiei
    F. Reguli generale pentru competitie
    G. Sistemul de scor
    H. Echipament
    I. Bavete si steaguri
    J. Siguranta evenimentului
    K. Reprezentanti si indatoriri
    L. Proteste
    M. Membrii juriului
    N. Dopajul
    O. Premii si recompense
    P. Invitatii, inscriere si confirmari DEFINITII IRF= Federatia Internationala de Rafting
    BOD= Comitetul de directori al IRF
    S&C Com= Comitetul de sport si competitie al IRF
    Federatia Nationala= Un organ national de conducere recunoscut de catre IRF, pentru sport rafting
    Natiunea membra= O natiune a carei Federatie Nationala este membra plina sau temporara a IRF
    Regiune= O zona geografica folosita de IRF pentru a imparti si administra Federatiile Nationale pe continente. Regiunile sunt deocamdata impartite ca Europa, Pan-America, Australasia si Africa.
    Competitie= Orice competitie recunoscuta de IRF organizata intre doi sau mai multi concurenti.
    Eveniment= Orice competite recunoscuta de IRF
    Nivel= Folosit pentru a diferentia evenimentele prin nivelurile de importanta. Nivelurile curente sunt: A, B, C si D.
    Divizie=Folosit pentru a imparti evenimentele pe criterii de varsta sau abilitate. Diviziile curente sunt: Tineret / Youth, Juniori / Juniors, Open si Veterani / Masters.
    Categorie= Folosit pentru a subdivide o divizie prin sex. Categoriile curente sunt: Masculin, Feminin si Mixte.
    Faza de dezvoltare= Faza in care un eveniment, divizie sau categorie este in dezvoltare. Pentru a incuraja cresterea in timpul fazei de dezvoltarea, regulilor care guverneaza participarea le sunt permise flexibilitate aditionala.
    Domiciliu permanent= Un loc in care o persoana are locuinta principala si unde se intoarce sau intentioneaza sa se intoarca.
    Concurent= O persoana care s-a inscris legal si care a fost inregistrat si acceptat in mod corespunzator intr-un eveniment IRF.
    Echipa= O echipa de rafting care s-a inscris legal si care a fost inregistrata si acceptata in mod corespunzator intr-un eveniment IRF.
    Membru al echipei= O persoana care este un membru inregistrat intr-o echipa.
    R6/R4= competitie de rafting cu 6 persoane intr-o echipa/ cu 4 persoane intr-o echipa
    Organizator= Organ de organizare caruia IRF i-a acordat dreptul si responsabilitatea pentru a conduce un eveniment IRF
    Gazda= Organizatorul, Federatia Nationala, Membru al natiunii sau regiunii care gazduieste sau sponsorizeaza un eveniment IRF.
    WRC= Campionatele mondiale de Rafting IRF
    Selectia nationala= Eveniment folosit de o natiune membra pentru a selecta echipele care le vor reprezenta la WRC sau campionate continentale.
    Toate Natiunile membre IRF cu statut activ sunt eligibile pentru a concura in orice eveniment IRF cu conditia ca respecta cerintele specifice ale evenimentului si cerintele detaliate in aceste reguli. Nivelurile A,B si C sunt restrictionate la R4 si R6. Asta se aplica la toate disciplinele.
    IRF va sustine orice tip de competitie de rafting in toata lumea, daca o cerere este facuta din timp si daca competitia este tinuta respectand regulile IRF si regulile de competitie.
    Natiunile membre sunt incurajate sa contacteze administratia IRF daca au intrebari in legatura cu eligibilitatea.

A. Nivelurile competitiei

  1. Competitiile de nivel A (campionate mondiale de rafting)
    a. Divizia Open:
    i.In R4 si R6. Tinute in ani alternativi.
    ii.Trebuie sa aiba cel putin 3 regiuni reprezentate.
    iii.Trebuie sa aiba un minim de 8 natiuni care sa concureze la categoria masculinlor si 4 la categoria femininlor.
    iv.Fiecare natiune membra poate intra cu o singura echipa in fiecare categorie.
    v.Echipele trebuie sa fie selectate cu corectitudine si nominalizate de Federatia lor nationala, castigand Selectiile Nationale drept si credibil.

b. Diviziile Tineret, Juniori si Veterani (in faza de dezvoltare):
i. In R4 si R6. Tinute ideal in ani alternativi.
ii. Evenimentele pot fi tinute separat sau consecutiv cu divizia Open.
iii. Ar trebui sa aiba cel putin doua regiuni reprezentate.
iv. Ar trebui sa aiba un minim de 6 natiuni membre care sa concureze la categoria masculin si 3 natiuni membre care sa concureze la categoria feminin.
v. Organizatorii evenimentului pot permite natiunilor membre sa participe cu mai mult de o echipa la fiecare categorie a fiecarei divizii daca este acceptat de S&C COM. Permisiunea va fi decisa intre evenimente si sa fie anuntata ideal nu mai tarziu de un an inaintea evenimentului.
vi. Toate evenimentele din diviziile Tineret si Juniori ar trebui sa fie derulate in locatii sub Clasa IV ca dificultate.
vii. Orice alte reguli de competitie ar trebui sa fie aplicate corespunzator pentru tineret, juniori si Veterani.
viii. Daca este doar o echipa inscrisa la o competitie de nivel A sau doua echipe la competitii de nivel B sau C intr-o categorie, organizatorul evenimentului poate alege sa mute echipa singura intr-o alta categorie, optional.
ix. Daca orice categorie este combinata sau anulata, urmatoarele instructiuni pot fi aplicate:

  1. Daca exista numai o echipa inscrisa intr-o categorie de Tineret sau Juniori, ambele categorii pot fi combinate la categoria Junior (ex. O echipa de feminin din divizia Tineret poate fi combinata cu categoria Junior)
  2. Daca exista o singura echipa inscrisa in Categoria de Veterani la feminin, atunci aceasta echipa poate fi mutata la categoria de Veterani la masculin.
  3. Daca echipa unei natiuni membre trebuie mutata intr-o categorie unde au inscris deja alta echipa, atunci este acceptat ca aceasta sa aiba 2 echipe in aceeasi categorie.
  4. Daca orice categorie este combinata sau anulata, organizatorul de evenimente pooate informa concurentii si S&C Com nu mai tarziu de data de incheiere a inscrierilor pentru acel eveniment.
    xi. Numai medaliile aferente clasamentului general trebuie oferite daca sunt mai putin de 6 echipe in orice categorie a unei divizii.
  5. Competitiile de nivel B (Campionate regionale si Cupe mondiale):
    a. Campionate europene
    i.Tinute cel putin o data la doi ani
    ii. Natiunile membre europene pot participa cu 2 echipe la fiecare categorie a fiecarei divizii. Aceste echipe trebuie selectate corect si nominalizate de Federatia lor Nationala, castigand drept si credibil selectiile nationale.
    iii. Trebuie sa existe un minim de 3 natiuni care concureaza intr-o categorie pentru ca aceasta sa fie recunoscuta de IRF.
    iv. Numai echipe din regiunea europeana vor fi punctate pentru premii regionale sau vor fi oferite medalii regionale. (In disciplina H2H, echipe din alte regiuni nu ar trebui sa concureze cu alte echipe din regiunea europeana exceptand situatia in care toate natiunile membre din regiunea europeana sunt de acord, pentru ca asta va altera punctele pentru rezultatele finale)

b. Campionatele Pan-Americane, Africane si Australasiane (in faza de dezvoltare):
i.Tinute cel putin o data la doi ani
ii. Organizatorii pot permite orice numar de echipe dintr-o natiune membra in fiecare categorie din fiecare divizie.
iii. In mod ideal ar trebui sa fie un minim de 3 natiuni membre care sa concureze intr-o categorie pentru a fi recunoscute de IRF.
iv. Numai echipele regionale din regiunea gazda vor fi punctate pentru premii regionale sau vor fi acordate medalii regionale (In disciplina H2H, echipe din alte regiuni nu ar trebui sa concureze cu alte echipe din regiunea europeana exceptand situatia in care toate natiunile membre din regiunea gazda sunt de acord, pentru ca asta va altera punctele pentru rezultatele finale)

c. Cupa mondiala (in faza de dezvoltare):
i.In R4 si R6. Consta intr-o serie de 3-5 curse tinute in fiecare an, in minim 2 regiuni.
ii. Organizatori pot permite orice numar de echipe din natiuni membre in fiecare divizie.
iii. Evenimentele cupei mondiale pot fi combinate cu alte evenimente IRF. In cazul evenimentelor combinate, ar trebui acordate medalii separate.

  1. Competitiile de nivel C (Festivale internationale de rafting, Pre-evenimente WRC, Cupe regionale):
    a. Include orice competitie internationala tinuta potrivit regulilor de competitie IRF.
    b. Concurentii pot fi de orice nationalitate, tara sau sex.
    c. Concurentii si echipele nu sunt obligati sa fie membri unei Federatii Nationale dar este recomandat.
    d. O echipa reprezinta nationalitatea majoritatea membrilor. In cazul in care nu exista o majoritate, capitanul echipei poate decide ce nationalitate vor reprezenta.
    e. Pre-evenimentele WRC:
    i.Echipele pot fi membre Federatiei lor Nationale si Federatia Nationala trebie sa fie natiune membra a IRF.
    ii. Daca organizatorul stabilieste orice conditii specifie sau limiteaza o participare (ex. Limiteaza nr de echipe pe natiune), conditiile sau limitele trebuie sa fie publicate cu cel putin 3 luni inaintea evenimentului.
  2. Competitiile de nivel D (Evenimente nationale):
    a. Include orice competitie nationala tinuta potrivit regulilor de competitie IRF.
    b. Concurentii si echipele ar trebui sa fie membre ale Federatiei lor nationale.
    c. Daca evenimentul este o selectie nationala, tuturor echipelor ar trebui sa le fie acordata o sansa corecta pentru a participa si a castiga si evenimentul trebuie sa fie tinut intr-o maniera corecta si credibila.
    d. Este foarte recomandat (dar nu obligatoriu) ca toate competitiile nationale sa respecte regulile de competitie IRF pentru a fi asigurat un standard inalt de competitie.

Nota: Definitia termenului „corect si credibil”, extrasa din pagina 5 a documentului https://www.internationalrafting.com/wp-content/uploads/2011/02/Race-Rules-March-2017.pdf
a. Federatiile nationale trebuie sa poata dovedi la cerere si pentru satisfactia Comitetului executiv S&C IRF ca selectia lor nationala a fost corecta si credibila.
b. Un anunt al selectiei nationale si datele trebuie sa fie publicate de federatia nationala pe site-urile lor, site-urile de socializare si prin orice alta forma de comunicare folosita in mod normal sa isi contacteze membrii sau publicul. Publicarea trebuie sa aiba loc cel putin cu 2 luni inainte ca selectia sa aiba loc. Administratia IRF trebuie sa fie anuntata de datele de selectie si sa primeasca o copie a postarii si a linkurilor de pe internet cu informatiile. Exceptiile sau schimbarile acestui orar facute in datele selectiei dupa ce au fost publicate trebuie sa fie permise de catre S&C Executive Com.
c. Evenimentul trebuie sa fie accesibil tuturor membrilor Federatiei Nationale si optiunile pentru a deveni membru ar trebui sa fie usor de obtinut pentru toti, cum este cerut in regulile IRF. Echipele sau membrii de echipa individuali eliminati sau refuzati la inscriere din orice eveniment IRF pentru motive care nu se conformeaza cu IRF Bylaws (https://www.internationalrafting.com/wp-content/uploads/2018/03/ByLawsVer3.1.pdf ) sau prezentul regulament vor periclita statutul evenimentului de a fi „corect si credibil”.
d. Rezultatele finale ale competitiei trebuie sa fie prezentate Administratiei IRF, fie printr-un mail, fie printr-un link. Cand este ceruta, o lista cu membrii din fiecare echipa trebuie sa fie prezentata.
e. Daca nu sunt echipe suficiente pentru a sustine o selectie nationala, Federatia Nationala trebuie sa dovedeasca asta spre satisfacerea Comitetului Executiv S&C . Daca exista o singura echipa intr-o categorie, IRF va accepta aceasta echipa daca se conformeaza cu toate celelalte cerinte.
f. Selectia Nationala trebuie sa includa cel putin una sau mai multe discipline, ideal Slalom sau Downriver.
g. Cei din juriu si reprezentantii competitiei trebuie sa isi asume si sa sustina total clauzele „Scopul regulilor”, „Autoritate” si „Exceptiile regulilor de competitie” care sunt detaliate in introducerea acestui document, asigurandu-se ca toti concurentii sunt arbitrati corect si regulile de competitie potrivite sunt aplicate in mod egal tuturor.

B. Echipe si concurenti

  1. Pentru evenimentele de nivel A si B:
    a. Numai un concurent care este membru al Federatiei Nationale (aceasta fiind natiune membra IRF) este acceptat sa concureze intr-un eveniment IRF de nivel A sau B.
    b. Un concurent nu poate concura pentru mai mult de o Federatie Nationala intr-un an calendaristic. Aceasta regula nu se aplica in cazul schimbarii domiciliului sau cetateniei prin casatorie. In cazul unei schimbari a domiciliului sau cetateniei, odata confirmata, Federatia Nationala anterioara nu are niciun drept sa opreasca un concurent sa participe la eveniment.
    c. Daca un concurent doreste sa concureze pentru o natiune membra la un eveniment de nivel A sau B si nu detine un pasaport sau un domiciliu permanent in acea tara, trebuie sa:
    a. i. asigure dovezi ca este domiciliat permanent in acea tara, la cererea S& C Com
    ii. asigure autorizatie de la federatia lor de origine in afara cazului in care a stat timp de 2 ani sau mai mult in aceasta tara sau s-a casatorit cu un cetatean din aceasta tara.
    iii. fi concurat la selectiile nationale din tara straina
    iv. aduca la atentia IRF astfel de cazuri inainte de data limita anuntata pentru inscrierile de echipe
    d. Daca este cerut de organizator, juriu, S&C Com sau desemnatii lor, un concurent trebuie sa le furnizeze dovezi pentru una din urmatoarele:
    i.este un cetatean legal a tarii pe care o reprezinta
    ii. este un locuitor permanent legal a tarii pe care o reprezinta
    iii. este recunoscut de catre S&C Com ca s-a stabilit intr-un domiciliu permanent in tara pe care o reprezinta
  2. Concurentilor le este permis sa concureze si in R4 si in R6 intr-un singur eveniment daca amandoua sunt oferite.
  3. Concurentilor le este permis sa concureze in mai mult de o divizie in timpul unui eveniment daca se califica. In fiecare caz, concurentul trebuie sa se conformeze tuturor cerintelor competitiei. Nicio competitie nu va fi amanata sau reprogramata pentru a acomoda concurentul.
  4. Membrii echipei si rezervele:
    a. Fiecare echipa R4 sau R6 are voie sa aiba o rezerva, care trebuie sa fie inregistrata ca membra a echipei inainte de inceputul evenimentului.
    b. Ultimii 7(R6) sau 5(R4) membri ai echipei nu pot fi schimbati dupa ce au fost inregistrati oficial la eveniment.
    c. NUMAI membri inregistrati ai echipei au voie sa concureze pentru o echipa. Mai multe inlocuiri sunt permise in timpul evenimentului, dar nu sunt permise in timpul unei singure discipline.
    d. Infractiunile de orice fel asupra acestei reguli vor duce la descalificare.
  5. Echipele mixte trebuie sa concureze la categoria masculin daca nu exista o categorie pentru echipe mixte.
  6. Concurentii pot participa intr-un eveniment IRF in anul calendaristic in care implinesc 15 ani, dar nu mai devreme.
  7. Un concurent care este declarat legal ca minor (de obicei o persoana sub 18 ani), trebuie sa se conformeze cu toate legile si regulile interne aplicate minorilor evenimentului. La fel, organizatorul evenimentului trebuie sa se conformeze cu toate legile si regulile pentru minori (ex. Organizatorul trebuie sa e asigure ca toate actele sunt semnate in avans) si Federatiile Nationale trebuie sa supravegheze ca toti concurentii lor se conformeaza legilor si regulilor care administreaza minorii in tara lor natala.
  8. Divizia Tineret (U19): Un concurent poate participa in aceasta divizie la inceputul anului in care implineste 15 ani (ca in regula B.6) si pana in anul in care implineste 19 ani. Toti concurentii trebuie sa aiba varsta prescrisa pentru a concura in divizia Tineret.
  9. Divizia Juniori (U23): Un concurent poate participa in aceasta divizie la inceputul anului in care implineste 15 ani (ca in regula B.6) pana in anul in care implineste 23 ani. Toti concurentii trebuie sa aiba varsta prescrisa pentru a concura in divizia Juniori.
  10. Divizia Veterani: Un concurent poate participa in aceasta divizie la inceputul anului in care implineste 40 ani. Toti concurentii trebuie sa aiba varsta prescrisa pentru a concura in divizia Veterani.
  11. Divizia Open: Un concurent poate participa in aceasta divizie la inceputul anului cand implineste 15 ani (ca in regula B.6). Nu sunt aplicate alte restrictii de varsta, dar concurentii mai tineri ar putea fi solicitati sa demonstreze experienta si abilitatile lor directorului de securitate inainte sa li se permita sa concureze in divizia Open.
  12. Selectiile de echipa WRC&ERC si eligibilitatea:
    a. Selectiile nationale (care nu sunt in mod necesar campionatele nationale) trebuie sa fie folosite pentru a determina care echipe sunt potrivite sa fie invitate de IRF pentru a concura in WRC (World Rafting Championship) sau ERC (European Rafting Championship), notat in regulile A1 si A2a. Invitatiile pentru echipa vor fi bazate pe acordul Federatiei Nationale cu legile IRF si regulile de competitie, concentrandu-se in mod special ca selectia lor sa fie ,,dreapta si credibila”.
    b. Pentru a ramane eligibile, echipele invitate nu pot inlocui mai mult de 2 membri ai echipei initiale care a participat la selectiile lor nationale.
    c. Unde este posibil, selectiile nationale pentru Open si Veterani ar trebui sa fie tinute in locuri cu apa de dificultate IV, iar selectiile nationale pentru Tineret si Juniori de dificultate III. IRF ar trebuie sa fie asigurata ca echipele nationale WRC si ERC sunt capabile sa vasleasca sigur si competent pentru nivelul de dificultate specific. S&C Com, organizatorul de evenimente sau directorul de securitate poate refuza inscrierea unei echipe daca abilitatile lor de a vasli sunt puse la indoiala.
    d. Daca echipa de pe primul loc a unei selectii nationale nu poate participa la WRC, atunci echipa de pe al doilea loc poate merge in locul acesteia si asa mai departe.
    e. In regiunea europeana, daca echipa de pe locul intai sau de pe locul doi nu poate participa la ERC, echipa de pe locul trei poate merge in locul acestora si asa mai departe.
    f. Cu privire la punctele d si e de mai sus, decizia daca o echipa invitata va participa sau nu la WRC sau ERC trebuie sa fie luata din timp (cu cel putin 2 saptamani inaintea inscrierilor la eveniment), pentru a fi invitate echipe alternative cu suficient timp inainte si avertisment pentru a se pregati.
    g. Daca nicio selectie nu s-a tinut inca, atunci echipele de anul trecut sunt eligibile.
    h. Orice deviere de la punctele a, b, c, d, e de mai sus facuta de o Federatie Nationala ar trebui sa fie in interesul concurentilor si, la solicitarea IRF, devierile trebuie sa fie explicate si acceptate de IRF S&C Com.
  13. In cazul in care este dovedita o accidentare sau o imbolnavire in timpul unei competitii, sau din motive de compasiune camaradereasca de exceptie, o echipa poate avea voie sa inceapa o competitie cu 5 membri intr-o competitie R6 sau 3 membri intr-o competitie R4 daca obtin acordul anterior de la Seful Juriului si directorul de securitate. Vor primi o penalizare de 50 de secunde la start si trebuie sa termine cu acelasi numar de membri in echipa sau vor mai primi inca o penalizare de 50 de secunde.
    C. Calendarul competitiilor IRF
  14. General
    a. IRF va mentine vizibil un calendar al competitiilor pe site-ul sau(www.internationalrafting.com).
    b. Evenimentele trebuie programate in calendarul IRF pentru a fi recunoscute de IRF.
    c. Organizatorii de evenimente sau Federatiile Nationale trebuie sa se asigure ca detaliile evenimentului lor sunt prezentate administratiei IRF cu mult timp in avans. Aceste detalii ar trebui sa includa informatii de contact, datele, locatia, disciplinele, nivelul de dificultate al apei pentru fiecare disciplina, tipul competitiei (R4, R6), optiuni de cazare, optiuni de transport, taxele de intrare, posibilitatile de antrenament si alte informatii relevante.
  15. Evenimentele de nivel A si B
    a. Evenimentele de nivel A si B necesita ca un organizator sa prezinte o oferta competitionala.
    b. Ofertele WRC trebuie sa fie primite cu 2 ani inainte de prima zi din anul calendaristic al evenimentului. (ex. Ofertele WRC 2017 trebuie sa fie primite pe 1.01.2015)
    c. Cerintele de oferta pot fi gasite pe site-ul IRF sau cerute de la administratia IRF.

D. Intrari minime

  1. Daca numarul de echipe sau natiuni membre inscrise la un eveniment este mai mic decat numarul minim obligatoriu, un organizator ar putea aplica pentru o exceptie la S&C Com pentr a avea evenimentul recunoscut.
  2. Nu este necesar ca numarul minim de echipe sau natiuni membre sa termine in toate disciplinele evenimentului ca rezultatele sa fie valide.

E. Formatul competitiei

  1. General
    a. Competitiile de rafting constau in 4 discipline: Sprint, Head to Head (H2H), Slalom si Downriver.
    b. Liniile de Start si de Finsh in toate disciplinele trebuie sa fie marcate clar, de preferat cu 24 de ore inainte de competitie. Metode acceptabile includ:
    i.O linie foarte vizibila peste apa. Linia ar trebui sa fie cu stegulete sau marcata cu bannere cu „Start” sau „Finish” pentru vizibilitate maxima.
    ii. Geamanduri foarte vizibile, stalpi sau steaguri puse pe ambele parti ale traseului competitiei care indica clar linia de Start sau de Finish.
    iii. Orice alta metoda acceptata de S&C Com sau juriu.
    c. Directorul competitiei are dreptul sa modifice liniile de Start sau de Finish din cauza unor circumstante neobisnuite (ex. Schimbari la nivelul apei)
    d. In evenimentele de nivel A si B:
    i.Toate disciplinmele trebuie sa fie concurate.
    ii. Ordinea disciplinelor ar trebui sa fie: Sprint-H2H-Slalom-Downriver.
    iii. Competitie downriver pentru diviziile Open si Veterani trebuie sa includa cel putin o portiune de dificultate IV sau V. Echipele Open si Veterani care sunt selectate sa concureze la nivelurile A si B trebuie sa fie competente pe ape cu grad de dificultate de nivel IV sau mai mare.
    iv. Competitiile de Downriver pentru diviziile de Tineret si Juniori ar trebui sa nu includa portiuni cu grad de dificultate peste III.
    e. In evenimentele de nivel C si D:
    i. Nu este obligatoriu sa se concureze la fiecare disciplina.
    ii. Este de preferat, dar nu obligatoriu, ca competitia de Downriver pentru Open si Veterani sa includa o portiune de dificultate a apei de nivel IV sau V.
    iii. Competitie Downriver pentru Tineret si Juniori trebuie sa nu includa portiuni cu nivel de dificultate mai mare de III.
  2. Sprint
    a. Fiecare competitie ar trebui sa inceapa cu Sprint.
    b. Ordinea de incepere la Sprint trebuie sa fie selectata aleatoriu (ex. Extragere dintr-o palarie)
    c. Intervalul de start dintre echipe sa nu depaseasca 3 minute si durata unei singure ture sa fie intre 1 si 3 minute.
    d. Turele de antrenament la Sprint nu sunt obligatorii.
  3. Head-to-Head (H2H) a. Echipele concureaza in perechi, intr-un format eliminatoriu de tip „knock-out” (echipa ce pierde duelul e eliminata, cea castigatoare merge la runda superioara/urmatoare). Este recomandat ca H2H sa urmareasca Sprintul imediat. b. H2H ar trebui sa fie organizat intr-un loc in care vizualizarea traseului inaintea concursului este posibila. c. Toate echipele se califica pentru Etapa 1 de H2H, cu toate acestea numai un numar limitat de echipe vor continua la Etapa a doua din H2H. Bazat pe rezultatele din Sprint, unele echipe se vor califica direct la etapa 2 in timp ce alte echipe trebuie sa concureze intai in prima etapa pentru a se califica mai departe. Formularul H2H defineste care echipe vor continua direct si care trebuie sa concureze in prima etapa. Prima etapa consta intr-un format eliminatoriu din ultimii 2, 4, 6, 8, 16, 32 etc. Ordinea si aranjarea perechilor de start este specificata in formularul de ordine de start al competitiei H2H, afisat dupa proba de Sprint. d. In prima etapa si prima runda din a doua etapa echipa cu timpul mai rapid in Sprint poate sa isi aleaga culoarul. In rundele ulterioare echipa cu timpul mai bun in runda anterioara isi alege culoarul. e. Castigatorii din semi-finale vor concura in Finala A pentru a determina prima si a doua pozitie. Perdantii semi-finalelor vor concura in finala B pentru a determina a treia si a patra pozitie. Clasamentul final al echipelor clasate de la pozitia a patra in jos este determinat de timpul obtinut, comparat cu timpul obtinut de echipe care au fost eliminate in aceeasi runda. De exemplu – cele 4 echipe eliminate in sferturi sunt ordonate de timpii obtinuti in acea runda; bazat pe timpul lor, vor ocupa pozitiile de la 5 la 8. f. Intervalele de start intr-o singura runda nu ar trebui sa depaseasca 3 minute si durata unei singure competitii ar trebui sa fie intre 1 si 2 minute. g. Echipele care intarzie la start pot pierde startul. h. Turele de antrenament in H2H sunt obligatorii. i. Pozitiile de start si culoarele: i. Culoarul de start este definit ca o sectiune neobstructionata a traseului, conducand de la pozitia de start pana la prima caracteristica a traseului (pietre, curbe, portiuni cu apa involburata sau orice alt obstacol comun) unde oponentii H2H sunt cel mai probabil sa aiba contact fizic. Este de datoria juriului sa se asigure ca cele 2 pozitii de start si culoarele de start sunt cat de egale e posibil. ii. La evenimentele de nivel A, „Echipele Test” trebuie sa fie folosite pentru a testa culoarele de start. Cand este posibil, echipele test vor fi cronometrate in fiecare culoare de start pentru comparatie. Daca cronometrarea nu este posibila, atunci doua echipe care sunt imperecheate ar trebui sa se intreaca de doua ori, cu echipele imperecheate testand fiecare culoar de start pentru comparatie.Testul va trebui sa fie repetat pana cand juriul este satisfacut cu egalitatea pozitiilor de start. In locuri unde nivelul apei fluctueaza, testarea va trebui sa fie condusa cat mai aproape de perioada competitiei. iii. Administratorul competitiei va decide metoda alegerii echipelor test, dar nicio echipa nu va fi fortata sa participe impotriva vointei lor. Metodele de selectie pot include, dar nu sunt limitate la:
    1. sa fie selectate din echipe locale care nu concureaza
    2. sa fie selectate din echipe potrivite egal care concureaza
    3. sa fie selectate din echipe aleatorii trase la sorti
    4. sa fie selectate din echipe care sunt disponibile pentru testare
  4. Echipele alese pentru aceste ture de test trebuie sa coopereze cu juriul si sa concureze la cea mai buna capacitate pentru a fi atinse cele mai bune rezultate
  5. Administratorul competitiei sau juriul pot alege sa imparta culoarele de start cu o linie de geamanduri marcata clar. Depasirea liniei dupa inceputul competitiei cu orice parte a barcii, corpului sau echipament va rezulta intr-o penalizare de 10 secunde. Cand nu exista linie de impartire, echipele pot intra in contact legal la orice moment dupa ce semnalul de start este dat.

j. H2H trebuie să includă obstacole de curs formate dintr-un minim de patru (4) geamanduri gonflabile. Pentru evenimentele de nivel C și D, în cazul în care nu sunt disponibile geamanduri gonflabile sau dacă locul sau condițiile nu permit folosirea geamandurilor gonflabile, acestea pot fi înlocuite cu un alt tip de obstacol (poarta de slalom) care poate fi negociat în mod similar.
k. Mai mult de patru (4) geamanduri pot fi plasate pe curs dacă sunt adăugate în multipli de doi (2).

l. Construcția și marcarea balizei

Toate balizele trebuie să fie:
i. construite dintr-un material durabil, rezistent la intepare și dotate cu o supapă de umflare robustă
ii. suficient de mari și suficient de flotante, astfel încât raft-urile să nu fie în stare să scufunde baliza
iii. Colorate foarte vizibil. Balizele (geamandurile) pot fi marcate cu mesaje de sponsorizare sau similare, în cazul în care marcajele nu interferează cu vizibilitatea geamandurii sau îi confundă scopul.

m. Poziționarea balizei

i. Un număr egal de geamanduri trebuie poziționate pe fiecare parte a râului. De exemplu, în cazul în care parcursul conține patru (4) geamanduri, două (2) geamanduri trebuie poziționate pe stânga râului și două (2) geamanduri trebuie poziționate pe dreapta râului.
ii. Fiecare baliză trebuie poziționată astfel încât să permită o navigație rezonabilă în amonte.
iii. Fiecare baliză trebuie ancorată în siguranță la fundul râului. Dacă locul sau condițiile nu fac acest lucru posibil, atunci balizele pot fi atârnate de o linie aeriană
iv. Fiecare baliză trebuie să fie ușor de judecat.

n. Negocierea / abordarea balizelor

i. O baliză este negociată corect atunci când raft-ul ocolește baliza (rotire 360 °), trecând în amonte între baliză și malul râului.
ii. Echipele pot alege ce balize doresc să negocieze.
iii. Echipele trebuie să negocieze cel puțin un (1) baliză poziționată pe dreapta râului și una (1) baliză poziționată pe stânga râului.
iv. O echipă poate face mai multe încercări de a negocia corect.
v. Balizele pot fi atinse de orice parte a raftului, pagăii sau echipei.
vi. Raft-ul nu trebuie să treacă peste geamandura (să scufunde baliza) în timpul negocierii.
vii. În cazul în care se folosesc alte obstacole decât balizele, un competitor nu poate deplasa în mod intenționat obstacolul cu mâna, brațul sau cu pagaia în timpul negocierii.
viii. Contactul intenționat între raft și raft cu echipa adversă este permis atunci când se încearcă negocierea unei geamanduri sau în orice alt moment în timpul competitiei, cu excepția cazului în care arbitrii au instruit altfel.

o. H2H Siguranța participanților

i. Padelele nu trebuie să aibă muchii ascuțite capabile să rănească o persoană, raft-ul sau baliza.
ii. Nu este permis să lovești cu raft-ul în corpul unui alt concurent. Contactul raft cu raft (împingere intenționată chiar) este permis și poate fi folosit pentru a împinge echipa adversă în afara trasei.
iii. Concurenții nu au voie să folosească pagaia, brațele sau mâinile pentru a lovi în mod deliberat, pentru a ține sau a împinge echipa adversă.

p. Sancțiuni H2H 

Punctele de penalizare vor fi adăugate ca secunde la timpul total al rundei echipei H2H.

i. Echipele cu întârziere la start pot pierde ordinea de start.
ii. Penalizare de cincizeci de secunde (50) – negocierea unei singure (1) geamanduri corect.
iii. Penalizare de o sută (100) puncte – negocierea incorectă sau ne-negocierea ambelor geamanduri (pe stânga și pe dreapta)
iv. Descalificarea din runda H2H
1. Nerespectarea regulilor de siguranță H2H sau comportamentul nesportiv.
2. Pedeapsa de mai sus (p.iv.1) va fi aplicată NUMAI în următoarele condiții:
a. Un protest este făcut de echipa adversă în conformitate cu procedurile standard de protest.

Protestul de mai sus trebuie validat de către un arbitru care a fost martorul infracțiunii sau de dovezi video.
Dovezile video trebuie să indice în mod clar infracțiunea, spre satisfacția juriului.

q. Pozițiile și liniile de start

i. Raft-urile pot fi îndreptate înspre amonte sau înspre aval de la start.
Pentru evenimentele de nivel A, organizatorul trebuie să anunțe, în termen de o lună de la Pre-Worlds, ce opțiune va fi utilizată.
Pentru evenimentele de nivel B, organizatorul trebuie să anunțe cu cel puțin 3 luni înainte de eveniment ce opțiune va fi utilizată.
ii. Culoarul de start este definit ca secțiunea fără obstacole a parcursului, care pornește de la poziția de startși ține până la prima caracteristică de cursă constrictivă (cum ar fi un obstacol, repeziș, rocă, curbă a râului, etc), la care adversarii H2H au cea mai mare probabilitate de a avea primul contact fizic. Este datoria juriului să se asigure că cele două poziții de pornire și Culoarele de Start dau echipelor concurente șanse pe cât posibil egale
iii. La evenimentele la nivel A, trebuie să se folosească „echipele de testare” pentru a testa Culoarele de Start. Când este posibil, echipele de test vor fi programate în fiecare Culoar de Start pentru comparație. Dacă nu este posibil, atunci două echipe de nivel comparabil se vor concura reciproc de două ori, echipele testând fiecare Culoar de Start pentru comparație. Testarea va trebui repetată până când Juriul va fi mulțumit de faptul că Culoarele de Start dau sanse pe cat este uman posibil. În locurile în care nivelurile apei fluctuează, testarea va trebui efectuată cât mai aproape de timpul de cursa posibil.
iv. Directorul de Concurs va decide cu privire la metoda de selectare a echipelor necesare pentru testare, însă nici o echipă nu va fi forțată să participe împotriva voinței sale.
v. Metodele de selecție pot include, dar nu se limitează la:

  1. Selectate din echipe locale potrivite care nu concurează;
  2. Selectate de la echipe concurente egale;
  3. Selectate din echipe aleatorii extrase dintr-o pălărie;
  4. Selectate din echipe care sunt disponibile la momentul testării
  5. Echipele alese pentru aceste runde de testare trebuie să colaboreze cu Juriul și să concureze cât mai bine, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate ale testelor.
    vi. Directorul de Concurs sau juriul poate alege să dividă Culoarele de Start cu o linie bine marcată de geamanduri. Trecerea liniei marcate după începerea competitiei de către orice parte a bărcii, a corpului sau a echipamentului va duce la o penalizare de 10 secunde. În cazul în care nu există o linie de divizare, echipele pot intra în contact în orice moment după primirea semnalului de start.
  6. Slalom

a. Punctajul
i. Fiecare echipa are dreptul la doua runde. Tura mai rapida (timp si penalizari incluse) este folosita pentru a determina scorul echipei.
ii. In cazul unei egalitati, pentru a fi determinat castigatorul se compara timpii din runda mai slaba.

b. Start si Finish
i. La evenimentele de nivel A si B, Start-ul si Finish-ul vor folosi un sistem electronic de cronometrare.
ii. Daca este posibil, ordinea inceperii ar trebui sa fie in ordinea inversa a punctajelor obtinute precedent, ca echipa cu cel mai mare punctaj sa inceapa ultima.
iii. Intervalele de start intre echipe ar trebui sa fie intre 1 si 4 minute.
iv. Linia de finish este si ea judecata.
v. Turele de antrenament pe sectiunea de rau folosita pentru traseul slalom nu sunt obligatorii.

c. Design-ul traseului de Slalom
i. Lungimea traseului ar trebui sa permita ca timpul unei singure ture sa fie intre 3 si 4 minute.
ii. Traseul trebuie sa fie construit intr-o sectiune de rau unde examinarea traseului este posibila.
iii. Ar trebui sa fie intre 8 si 14 porti dintre care minim 2 si maxim 6 ar trebui sa fie porti in amonte, distribuite egal pentru a fi negociate din stanga si din dreapta.
iv. Pentru evenimentele de nivel A si B, pozitionarea finala a portilor va fi decisa de 3 persoane- designer-ul traseului si 2 persoane care nu sunt locale, potrivite si numite de S&C Com.
v. Traseul ar trebui sa fie pregatit pentru inspectia juriului, in mod ideal cu 24 de ore, dar nu mai putin de 2 ore, inaintea primei ture.
vi. Traseul poate fi schimbat prin votul juriului.
vii. Echipele nu au voie sa se antreneze pe traseul de slalom inaintea competitiei. Penalizarea pentru incalcare: descalificare din slalom.

d. Construirea si marcarea portilor

i. Portile sunt construite folosind doi stalpi sau unul singur.
ii. Portile ar trebui sa atarne in asa fel incat baza stalpului sa fie intre 50 cm si 1 metru deasupra apei (fiind luata in considerare pulsarea apei si tipul barcii pentru a fi jurizata mai usor)
iii. Distanta minima intre doi stalpi ar trebui sa fie de 2.50 metri.
iv. Portile cu un stalp trebuie sa se incadreze sub urmatoarele reguli:
1. Trebuie sa fie folosite numai in amonte.

  1. Trebuie sa foloseasca un al doilea stalp ca referinta vizuala pentru jurizarea corecta si usoara a liniei portii. O referinta vizuala nu este parte a portii, nu este motiv de penalizare si nu trebuie sa interfereze cu negocierea portii.
  2. Stalpul pentru referinta vizuala trebuie sa fie izolat de public pentru a preveni deranjul si nu poate fi deranjat sau schimbat in timpul sau intre doua ture de slalom.
    v. Portile in aval si in amonte trebuie sa fie diferentiate usor una de alta. Cele in aval ar trebui sa fie pictate cu inele verzi si albe, iar cele in amonte cu inele rosii si albe.
    vi. Lungimea minima a stalpilor portilor este de 2 m. Diametrul recomandat este de 70 mm dar nu ar trebui sa fie mai mic de 50 mm si trebuie sa fie greu la baza pentru a preveni miscarea excesiva de catre apa sau vant.
    vii. Fiecare poarta trebuie sa fie numerotata clar cu vopsea neagra pe un fundal alb sau galben. Placuta de numar trebuie sa fie legata inauntrul capatului de sus al fiecarei porti si trebuie sa aiba numarul scris pe ambele parti. Placuta trebuie sa masoare un minim de 30 x 30 cm si numarul trebuie sa masoare 20 cm in inaltime. Pe spatele placutei, opus directiei negocierii corecte, o linie rosie diagonala trebuie sa fie pictata peste numar.

e. Negocierea portilor

i. Linia portii este definita ca zona bidimensionala delimitata de o poarta slalom si suprafata apei. Aceasta zona poate varia in marime si unghi, depinzand daca un stalp de poarta este static sau in miscare.
1. Cand o poarta are doi stalpi, zona liniei portii este localizata intre stalpi.

  1. Cand o poarta are un singur stalp, zona liniei portii este proiectata orizontal de la stalpul portii carte stalpul de referinta vizuala. Laterala portii fara un stalp nu este delimitata.
  2. In toate circumstantele, indiferent daca un stalp este in miscare sau static, capatul liniei portii este proiectat vertical din marginea exterioara a bazei stalpului pana la suprafata apei.
    ii. O poarta este considerata activată in momentul in care intregul cap al unui membru din echipa a trecut de linia portii.
    iii. Negocierea unei porti incepe cand poarta este activată sau un stalp este atins.
    iv. Negocierea unei porti se termina cand o poarta numerotata cu un numar mai mare este negociata (trecuta sau atinsa) sau linia de finish este depasita.
    v. Pentru a negocia corect o poarta:
    1. Poarta trebuie sa fie negociata in ordinea numerica corecta.
    2. Toti membri echipei trebuie sa fie in raft.
  3. Intregul cap al fiecarui membru al echipei trebuie sa treaca de linia portii in timpul unei singure incercari.
    4.Niciun cap nu poate traversa linia portii in sensul gresit de negociere a portii
  4. Un membru al echipei nu are voie sa atinga un stalp cu nicio parte a corpului, echipament, pagaie sau raft.

f. Penalizari la Slalom

O echipa poate fi penalizata cu maxim 50 de puncte pentru fiecare poarta. O poarta care este negociata corect nu va fi penalizata. Echipele care intarzie la start pot pierde runda.

i. Penalizarea de 5 puncte
  1. Daca un stalp din poarta este atins cu orice parte a corpului, echipament, pagaie sau raft. Atingerea repetata a aceluiasi (sau ambii) stalp(i) este penalizata o singura data.

ii. Penalizarea de 50 de puncte

  1. Daca linia de finish este trecuta fara ca toti membri echipei sa se afle in raft.
  2. Pentru fiecare poarta care este negociata fara toti membri in raft.
  3. Pentru fiecare poarta prin care trece raftul rasturnat.
  4. Pentru fiecare poarta in care capul fiecarui membru al echipei nu trece prin linia portii in timpul unei negocieri.
  5. Pentru fiecare poarta in care capul unui membru al echipei traverseaza linia portii in directia gresita.
  6. Pentru fiecare poarta care nu este negociata, inaintea portii cu numar mai mare sau daca linia de finish este trecuta.
  7. Pentru deplasarea intentionata a unui stalp pentru a fi putea facuta o negociere a portii. Deplasarea intentionata este definita ca impingerea unui stalp printr-o actiune anormala (ex. cu o miscare a corpului sau a pagaii), cu scopul de a permite ca un membru al echipei sa poata negocia poarta desi nu este in pozitia de a o face.
  8. Downriver

a. Downriver este cea mai solicitanta dintre toate disciplinele si cea mai bine cotata in sistemul de punctaj. Turele de antrenament in aceasta competitie sunt obligatorii!
b. Durata totala a competitiei Downriver ar trebui sa fie intre 20 si 60 de minute, depinzand de dificultatea parcursului si accesul la rau.
c. Downriver ar trebui sa inceapa in grupuri formate de la 4 pana la 8 barci, depinzand de conditiile locului. Totusi, daca exista posibilitatea ca mai mult de 8 barci sa inceapa simultan, atunci ar trebui aleasa configurarea aceasta.
d. Linia de start ar trebui sa fie cat mai corecta pentru fiecare echipa. Daca conditiile locului nu permit asta, echipele vor avea voie sa isi selecteze pozitia de start de la cea mai bine punctata pana la cea mai slaba prin punctele acumulate anterior.
e. Daca mai multe grupuri se intrec imediat una dupa cealalta, echipele cu punctajul mai mare vor concura in aceeasi tura, urmatoarele punctaje in a doua tura si tot asa.
f. Intervalul de timp dintre grupuri trebuie sa fie de minim 1 minut.
g. Rezultatele disciplinei Downriver sunt determinate de timpul final al echipei, indiferent de tipul de start.
h. Startul de tip Le Mans (cu alergare pe mal si lansare la apa) poate fi folosit daca este o plaja in acel loc cu spatiu suficient pentru concurenti sa se intreaca pana la barcile aliniate la mal. Barcile ar trebui sa fie aliniate dupa pozitia fiecarei echipe in clasament. Toti concurentii trebuie sa stea in spatele unei linii marcate clar inainte sa fie dat semnalul de start.
i. Startul de yachting e permis unde locul are spatiu suficient pentru toate barcile dintr-un grup de start sa traverseze linia de start una langa alta. Stalpii sau geamandurile de slalom ar trebui sa fie folosite pentru a marca culoarele de Start. Echipele au voie sa se apropie de linia de start cu orice viteza doresc, dar daca o echipa depaseste linia inainte sa fie dat semnalul, echipa va fi penalizata cu un Start Fals.
j. Pentru a preveni Starturile false (cu exceptia start-urilor de yacht), fiecare raft ar trebui sa fie tinut de un Pre-Starter.
k. Echipele care intarzie la start pot pierde startul disciplinei.
l. Blocarea intentionata este interzisa in Downriver. Blocarea intentionata inseamna ca o echipa isi schimba directia barcii intentionat mai mult de o singura data, cu scopul de a incetini progresul unei echipe mai rapide. Penalizarea: 10 secunde. Daca o echipa este blocata intentionat de alta, echipa blocata va avea 10 secunde scazute din timpul total pentru fiecare infractiune de blocaj.

F. Reguli generale pentru competitie

  1. Un raft trebuie sa fie nerasturnat si toti membri echipei sa fie in el (cu picioarele afara din apa) cand trece de linia de finish. Penalizare pentru incalcare: 50 secunde.
  2. Cand un organizator aloca concurentilor un raft pentru o disciplina, atunci revine la responsabilitatea echipei sa se asigure ca raft-ul este pregatit de competitie la start. Daca un raft e descoperit ca fiind defect, echipa trebuie sa anunte oficialii competitiei imediat ce problema este descoperita pentru a fi inlocuita. Echipele care nu anunta oficialii competitiei de un defect in timp de 5 minute dupa start, vor primi un DNS (Did Not Start) daca nu pot incepe. Organizatorul nu este responsabil daca un raft se dezumfla sau este defect in timpul unei discipline. Nu se poate relua startul disciplinei.
  3. Contactul intentionat intre pagai, pagai si persoane, pagai si raft sau intre persoane este ilegal. Penalizare pentru incalcare: 10 secunde. Contactul intentionat intre raft-uri este permis.
  4. Daca un membru al unei echipe nu poate continua din cauza unei accidentari, echipa poate continua competitia numai dupa ce acesta este dat in grija personalului medical.
  5. Ajutorul din afara (de catre persoane din afara membrilor echipei) este interzis in timpul competitiei cu exceptia situatiilor periculoase. Penalizare pentru incalcare: descalificare din runda.
  6. Dupa fiecare runda echipele trebuie, daca este cerut, sa ajute personalul evenimentului pentru a cara barcile inapoi la start sau sa incarce rulotele pentru transport. Aranjamentele vor fi stabilite la intalnirile capitanilor.
  7. Intalnirile capitanilor pentru evenimentele de nivel A si B:
    a. Prima intalnire de capitani trebuie tinuta cu o noapte inaintea primei zile oficiale de eveniment. Atunci vor primii cu totii programul evenimentului.
    b. Urmatoarele intalniri de capitani ar trebui sa fie tinute cu o zi inaintea fiecarei discipline competitive.
    c. Organizatorii evenimentului trebuie sa ofere stenograme scrise catre toti capitanii la sfarsitul sedintelor sau cat de repede se poate dupa acestea. Stenogramele ar trebui sa evidentieze orice detaliu important despre eveniment care a fost discutat in timpul sedintelor de capitani si orice schimbari sau devieri de la deciziile luate.
    d. Camera pentru sedinte trebuie sa fie separata si izolata, fara activitati colaterale si distrageri de atentie de la sedinte.
    e. Numai capitanul si un manager sau antrenor de echipa au voie sa participe la sedinte. Exceptiile trebuie sa fie aprobate de Arbitrul Sef.
    f. Toti capitanii trebuie sa semneze cand au inceput sedinta si sa se asigure ca primesc o copie la stenograme dupa aceasta.
  8. Intalnirile capitanilor pentru evenimentele de nivel C si D:
    a. Ar trebuie sa fie tinute cu o zi inaintea fiecarei discipline competitive.
    b. In timpul selectiilor nationale sau alte evenimente importante organizatorii evenimentului trebuie sa ofere stenograme tuturor capitanilor la sfarsitul tuturor sedintelor.
  9. La fiecare disciplina, cronometrarea incepe cand delegatul specificat comanda „START” si Pre-Starterii dau drumul simultan la barci sau cand prima parte a barcii trece de linia de start. Unde startul nu este masurat electronic, delegatul specificat poate cere ca vaslele sa fie afara din apa pana cand da comanda de „START”.
  10. Cronometrarea se opreste cand orice parte a barcii trece de linia de finish.
  11. Cronometrarea electronica este obligatorie pentru evenimentele de nivel A si B. Sistemele de cronometrare sau punctaj trebuie sa fie integrate in asa fel incat intrarea manuala este minima.
  12. Incercarea de a trisa la semnalele de start si finish sau sisteme de cronometrare sunt ilegale. Penalizare pentru incalcare: 50 secunde la start, 10 secunde la finish.
  13. Daca are loc un start fals, startul trebuie sa fie repetat. Daca o echipa face doua starturi false este automat descalificata din disciplina. Pozitia libera de start nu va fi ocupata de alta echipa.
  14. In cazul in care este egalitate in puncte sau timp, echipele vor alege pozitiile de start tragand la sorti sau dand cu banul. Daca echipele sunt la egalitate pentru pozitii in disciplina Downriver, trebuie sa inceapa in acelasi grup daca este posibil.
  15. La sfarsitul competitiei, in cazul putin probabil ca doua echipe sa aiba punctajul total egal, scorul de la Slalom va fi folosit pentru a determina castigatorul.
  16. Arbitrilor de porti si Arbitrilor de sectiuni le trebuie asigurata o zona izolata sau delimitata. Concurentii pot fi penalizati daca nu pleaca din aceasta zona cand sunt solicitati de catre orice membru al juriului.
  17. Juriul are dreptul si este responsabil pentru corectarea greselilor tehnice de jurizare inaintea inceputului urmatoarei discipline.
  18. Pentru evenimentele de nivel A si B (si sugerat pentru cele de nivel C si D), organizatorul evenimentului trebuie sa aiba un sistem de incredere pentru a transfera rapid toate foile de penalizari pentru echipa de punctaj. Daca apare o eroare in acest sistem, juriul poate alege sa amane eliberarea rezultatelor oficiale pana cand foile de penalizare au fost recuperate si examinate pentru a se asigura ca nicio greseala tehnica sau erori nespecificate nu au fost facute pentru a afecta scorul.
  19. Daca orice membru al unei echipe – incluzand concurentii, managerii, antrenorii sau fanii- este gasit vinovat ca aduce atingere imaginii Raftingului, IRF, organizatorilor, sponsorilor, oficialilor, oricarui grup sau persoana care participa la organizarea evenimentului, acea persoana, echipa sa sau Federatia Nationala ar putea fi sanctionata. Acest comportament poate include, dar nu este limitat la:
    a. Lipsa de sportivitate sau comportament nepotrivit.
    b. Neglijare a Regulilor de competitie IRF sau a regulilor evenimentului.
    c. Neglijarea cererilor facute de catre oficialii competitiei sau staff-ul evenimentului.
    d. Lipsa de respect pentru juriu, staff-ul evenimentului sau orice personal oficial.
    e. Comportament nerespectuos fata de IRF, rafting, organizatorii evenimentului, spectatori sau participanti.
  20. In timpul evenimentului, toate echipele trebuie sa respecte programul oficial de antrenament si cererile organizatorilor. Echipele ce nu respecta programul incalca regula B.F.20.
  21. Juriul evenimentului poate fi sfatuit de catre oricine in scris in timp de 24 de ore in legatura cu un lucru ce pare a dezonora raftingul. Dupa aceasta ar trebui sa fie organizata urgent o audiere separat sau impreuna la care sa fie aduse probe despresituatie, mediere sau agravare. Sanctiunea ar trebui sa fie pe masura faptei si sa depinda de severitatea ofensei; poate include, dar nu este limitata la:
    a. Penalizari de timp
    b. Niciun punct pentru disciplina
    c. Niciun punct pentru intreaga competitie
    d. Expulzarea unei echipe sau concurent dintr-o disciplina sau eveniment fara a ii fi inapoiati banii de intrare
    e. Interzicerea participarii la curse pentru un anumit numar de ani la evenimentele IRF
  22. Daca o echipa este descalificata dintr-o disciplina, echipa nu va primi puncte in acea disciplina. Daca o echipa este descalificata din eveniment, echipa pierde dreptul de a concura in urmatoarele discipline.

G. Sistemul de punctaj

  1. Echipele sunt premiate cu puncte in fiecare disciplina in functie de pozitia lor in clasament la finalul disciplinei.
  2. Rezultatele totale sunt determinate de asezarea echipelor in clasament in functie de punctele totale pe care le-au acumulat pe parcursul competitiei.
  3. Punctele maxime acordate sunt:
    Disciplina Puncte maxime
    Sprint 100
    H2H 200
    Slalom 300
    Downriver 400
    TOTAL 1000
  4. Punctele acordate fiecarei echipe se calculeaza ca procentaj din punctele maxime posibile:
    locul I – 100%, locul II – 88%, locul III – 79%, locul IV – 72%
    locul V pana la locul XVIII – in ordine descrescatoare, mai putin cu 3% fiecare loc, locul XIX pana la locul XXXII – in ordine descrescatoare mai putin de 2% pentru fiecare loc
  5. O echipa care nu ia startul nu va primi niciun scor si niciun punct pentru competitie.
  6. O echipa care nu termina o o disciplina nu va primi niciun scor si niciun punct pentru competitie.

H. Barci si echipament

  1. Barcile folosite in evenimentele IRF au design-ul general de raft pentru rau folosit global de utilizatori variati si pasionati de rafting, sau barci asigurate de organizatori si aprobate de S&C Com.
  2. In evenimentele de nivel A si B:
    a. Organizatorii evenimentului trebuie sa ofere barci identice.
    b. Numarul barcilor asigurate trebuie sa fie egal cu cel putin jumatate din numarul total de echipe prezente, plus una sau doua de rezerva.
    c. Barcile folosite pentru o disciplina individuala trebuie sa fie identice in lungime, latime, greutate, diametrul tubului, material si design in afara cazului in care exista o exceptie permisa de S&C Com.
  3. Ideal, toate barcile ar trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Tip 4 persoane 6 persoane
Lungime minima 365 cm 425 cm
Latime minima 170 cm 200 cm
Banchete 2 3
Conuri de picior 4-6 6-8
Diametru minim tub 45 cm 50 cm
Greutate minima 40 kg 50 kg

  1. Toate barcile trebuie sa aiba o coarda de siguranta fixata pe perimetrul lor exterior. Corzi de ancorare la capetele barcii sunt permise, dar orice alte sfori si echipari sunt, din motive de siguranta, strict interzise. Pagaile de rezerva sunt permise ca parte din echipamentul barcii daca amarajul lor este facut intr-o maniera sigura.
  2. Toate barcile trebuie sa fie echipate cu conuri de picior sau alte dispozitive acceptabile pentru a permite fiecarui concurent sa isi stabilizeze pozitia de vaslire. Banchetele umflate fixe pot fi folosite pentru acest motiv in cazul in care nu sunt strict interzise de directorul de siguranta. Ideal, daca conurile de picior sunt montate, ar trebui sa fie fixate de producator in avans. Sforile sau corzile NU sunt acceptate.
  3. Podeaua gonflabila ar trebuie sa fie cusuta standard sau printr-o constructie in forma de I folosind material de raft. Supapa de presiune in podea este recomandata.
  4. Fiecare concurent este liber sa isi foloseasca pagaia C1 cu o singura lama. Cele de tip lopata sunt interzise.
  5. La evenimentele de nivel A si de preferat la cele de nivel B, barcile trebuie verificate inaintea fiecarei curse cu un manometru pentru a se asigura ca toate barcile sunt umflate in mod egal. Verificarea ar trebui facuta o data cu momentul in care raft–ul intra in apa.
  6. Orice concurent gasit manipuland un raft va primi o penalizare de timp la urmatoarea disciplina a echipei si o posibila sanctiune. Penalizarea de timp va fi decisa de juriul competitiei si va fi in functie de severitatea si tipul manipularii si timpul urmatoarei discipline. Aceasta inseamna, dar nu se limiteaza la:
    a. Umflarea barcii peste presiunea specificata dupa ce a fost verificata.
    b. Blocarea supapei de presiune.
    c. Modificarea design-ului sau structurii barcii in orice mod care avantajeaza echipa.
    d. Modificarea presiunii sau configurarii altor barci fara consimtamantul echipelor.

I. Bavete si steaguri

  1. Evenimente de nivel A si B:
    a. Organizatorii evenimentului trebuie sa ofere tuturor concurentilor din fiecare echipa o baveta care ii diferentiaza de celelalte. Pentru a indeplini aceasta cerinta, bavetele trebuie confectionate in urmatorul mod:
    i. Baveta fiecarei echipa trebuie sa aiba printat pe o parte steagul lor national si un cod de identificare care include:
    1. Codul national de 3 litere al echipei (ex. Germania-GER, Rusia- RUS)
    2. Codul de divizie al echipei (O- Open, M-Master)
    3. Codul de categorie al echipei (Men-M, Women-W)
    Exemple de cod: Costa Rica Master Men (CRC-MM), Bulgaria Open Women (BUL-OW)
    ii. In competitiile unde este permis sa ai mai mult de o echipa din aceeasi tara concurand in aceeasi divizie si categorie, codul id trebuie sa includa si numarul echipei (ex. AUS-OW1, AUS-OW2)
    iii. Marimea minima a steagului si codului id combinate trebuie sa fie de 15 x 23 cm. Spatiul de sub steag si cod id si partea de pe spate a bavetei este rezervata numai pentru logo-urile sponsorilor.
    iv. Daca este dorit, diviziile si categoriile pot fi difereniate mai departe folosind codarea pe culori, decuparea sau orice mod vizibil care este recunoscut rapid de oficialii competitiei.
    b. Fiecare membru al echipei este complet responsabil de baveta sa. Poate fi ceruta o garantie financiara de la fiecare echipa pentru acestea. Daca un concurent nu isi poarta baveta in timp ce participa la competitie, echipa sa va fi amendata cu 50 de dolari sau penalizata cu 10 secunde.
    c. La evenimentele de nivel A si campionatele europene, fata fiecarei barci trebuie sa afiseze steagul national al echipei participante. Steagul trebuie sa aiba cel putin 30 x 40 cm, sa fie fixat in siguranta pe fata barcii si sa fie afisat corect. La campionatele Pan-Americane, Australasiane si Africane cele de mai sus sunt de preferat dar nu obligatorii.
  2. Pentru evenimentele de nivel C si D acestea sunt optionale.

J. Siguranta evenimentului

  1. Fiecare concurent trebuie sa poarte propriul echipament de siguranta. Acest echipament trebuie sa fie folosit pe timpul intregului eveniment in timp ce concurentul se afla pe apa. Echipamentul personal trebuie sa provina de la producatori recunoscuti, garantand calitatea materialului si sa fie conforme cu standardele industriei; structura, forma sau compozitia echipamentului nu trebuie sa fie modificata in niciun mod care nu este recomandat sau aprobat de producator. Echipamentul minim de siguranta personal consta in:
    a. Un echipament personal de flotabilizare (PFD) in forma unei veste de salvare care este proiectata specific pentru utilizare in raftingi. IRF recomanda folosirea celor echipate cu curele intarite pentru umeri si un sistem ajustabil de strangere care permite PFD-ului sa fie ajustat stramt.
    b. O casca de protectie pentru rafting care se conformeaza la standardele nationale si internationale
    c. Incaltaminte protectoare. Nu este permis sa se concureze descult.
  2. Inainte de startul unei competitii IRF un arbitru IRF sau un membru al staff-ului evenimentului poate inspecta si/sau testa vestele de salvare pentru a le determina valoarea de plutire. Inspectia si procedura de testare poate include:
    a. O inspectie vizuala pentru a se asigura ca vesta nu a fost modificata in niciun mod
    b. O inspectie vizuala pentru a se asigura ca vesta are eticheta corespunzatoare, care trebuie sa fie EN ISO 12402-5 (Nivel 50) (sau standardul national echivalent aprobat). Aceasta se aplica la toate marimile de vesta indiferent de greutatea corpului.
    c. Un test fizic a ridicarii vestei folosind o greutate de fier de 6.12 kg sau echivalentul sau in alte metale.
    (NOTA: In cazul in care organizatorii competitiei solicita ca standardul de nivel 50 Ntrebuie sa fie crescut (J.1.a.ii), inspectia si procedurile de testare vor fi ajustate pentru a se acomoda la standardul crescut.
  3. Cand temperatura apei este scazuta, organizatorul poate solicita folosirea unui costum ud sau uscat sau alte protectii de apa rece. IRF recomanda sa se poarte protectie pentru apa rece pentru temperaturi sub 15 grade Celsius.
  4. Pe traseele artificiale echipamentul de siguranta al echipelor va fi definit de directorul de siguranta. Pe rauri naturale este obligatoriu in toate disciplinele ca cel putin un membru al echipei sa aiba urmatorul echipament minim de siguranta al echipei:
    a. Flip line / chinga de 3 m lungime si carabiniera cu filet, pentru rasturnarea barcii
    b. Cutit de rau. Cutitele de rau ar trebui sa fie accesibile cu o singura mana.
    c. Saci de aruncare. Sacii de aruncare trebuie sa fie ancorati in siguranta, de preferat pe corpul unui concurent si trebuie sa aiba minim 15 m in lungime in cazul in care nu este specificat altceva de catre organizatori.
  5. Organizatorii evenimentului trebuie sa anunte in program cu cel putin 3 luni in avans informatii despre urmatoarele:
    a. echipamentul minim necesar pentru siguranta persoanelor (ca in regula J.1)
    b. orice crestere in necesitatile de flotabilitate ale vestelor de salvare PFD (ca in regula J.2)
    c. specificatii despre imbracamintea protectoare la apa rece (ca in regula J.3)
    d. echipamentul minim pentru siguranta echipei (ca in regula J.4)
    e. lungimea necesara pentru sacii de aruncare (ca in regula J.4)
  6. Inainte de inceputul primei discipline directorul de securitate sau un membru delegat a echipei de siguranta poate verifica echipamentul de siguranta al echipelor. Starter-ul sef sau un asistent delegat pot face acelasi lucru. Orice echipa care nu se conformeaza la cerintele de echipament de siguranta va fi oprita sa continue pana cand cerintele sunt implinite. Startul unei echipe poate fi pierdut daca echipa nu satisface cerintele echipamentului de siguranta la timp.
  7. Directorul de siguranta are dreptul sa opreasca competitia imediat daca apar orice pericole pentru concurenti sau oficiali. Nicio competitie nu ar trebui sa inceapa fara aprobarea directorului de siguranta.
  8. In probleme legate de siguranta, echipa de siguranta are ultimul cuvant. Toate echipele/concurentii trebuie sa respecte ordinele echipei de siguranta. Daca echipa de siguranta cere unui concurent sau unei echipe sa se opreasca sau sa ajute intr-o situatie, vor oferi semnalul specificat si acest semnal trebuie respectat. Acest semnal va fi descris la intalnirile capitanilor inainte de acea disciplina. Orice concurent sau echipa care ignora instructiunile de siguranta date de un oficial al competitiei sau care arata nepasare pentru siguranta proprie sau a alora poate fi penalizat sau descalificat dintr-o disciplina sau eveniment.
  9. In orice eveniment, concurentii iau parte pe propriul risc. Nici IRF, nici sponsorii evenimentului, nici organizatorii sau oficialii competitiei nu isi asuma responsabilitatea pentru accidente sau deteriorari care pot aparea in timpul competitiei. Fiecare participant, incluzand staff-ul evenimentului si concurentii este obligat sa se poarte intr-o maniera sigura si constienta mereu pentru a reduce riscul de accidente sau deteriorari.
  10. Sub nicio forma IRF nu va sustine o competitie desfasurata pe rauri de clasa VI. Daca exista un sector de clasa VI sau o alta trasatura periculoasa potentiala a raului la locul competitiei, concurentii trebuie sa fie informati si trebuie garantata oprirea acestora inaintea zonei periculoase.
  11. Organizatorii care inregistreaza concurentii la eveniment pot cere dovezi ca cei inregistrati au abilitatea sa se salveze singuri. Concurentii si/sau echipele trebuie sa aiba urmatoarele cunostinte de salvare si abilitati demonstrative:
    a. Redresarea unei barci rasturnate rapid si fara ajutorul nimanui
    b. Urcarea in raft fara ajutorul nimanui
    c. Tehnici de inot pasiv / agresiv
    d. Folosirea unui sac de aruncare, aruncare / primire
    e. Constientizarea si intelegerea tuturor riscurilor incluse in competitie de rafting
  12. Concurentii sunt responsabili pentru actiunile lor la mal si pe apa in ceea ce priveste siguranta. Fiecare concurent trebuie sa se poarte intr-o maniera sigura, constienta fata de siguranta proprie precum si a echipei lor a altor participanti la eveniment. Concurentii trebuie sa isi mentina echipamentul personal in siguranta si pozitia lor in raft (ex. eliminarea potentialelor pericole din jurul lor cum ar fi margini ascutite, sfori lasate, carabiniere deschise etc.)
  13. Echipa de siguranta este intitulata sa solicite ajustari la echipamentul personal al concurentilor si pozitia lor in raft pentru a indeplini conditiile de siguranta. Esecul de a indeplini instructiunile echipei de siguranta sau cerinte poate rezulta in penalizari sau descalificare dintr-o disciplina sau eveniment.
  14. Directorul competitiei si directorul de siguranta au dreptul sa modifice regulile de mai sus unde este necesar pentru a spori siguranta. Asemenea schimbari trebuie anuntate in avans.
  15. Echipele care termina cursa trebuie sa ramana in raft imediat dupa linia de finish pentru a se comporta ca echipa de siguranta pana cand urmatoarele doua echipe au terminat cu succes cursa. Aceasta masura de siguranta ar trebui aplicata la toate cursele IRF in afara cazului in care directorul de siguranta a informat oficial si specific toate echipele in timpul sedintelor de capitani ca aceasta masura de siguranta nu este obligatorie.

K. Reprezentanti si datorii

  1. Seful comitetului de organizare / Directorul evenimentului / Event Director:
    a. Directorul evenimentului este responsabil pentru supravegherea evenimentului si coordonarea tuturor pregatirilor locale.
    b. Responsabilitatile specifice includ, dar nu sunt limitate la, inregistrarea echipelor, coordonarea cu autoritatile locale, managementul staff-ului evenimentului, coordonarea media, aranjamente ale echipamentului tehnic sau al barcii, premii, aranjarea gazduirii si asigurarea facilitatilor pentru oficialii evenimentului, arbitri sau concurenti si indeplinirea intelegerilor de plata si contractelor cu IRF.
  2. Directorul competitiei / Race Director

a. Directorul competitiei impreuna cu juriul este responsabil pentru desfasurarea evenimentului in concordanta cu regulile de competitie IRF.

  1. Directorul de siguranta / Safety Director

a. Directorul de siguranta da raportul directorului de competitie si este responsabil de siguranta in timpul competitiei.
b. Directorul de siguranta poate cere oprirea imediata a competitiei daca considera ca a aparut orice situatie periculoasa sau posibil periculoasa sau nivelul raului atinge un nivel pre-determinat periculos.
c. Directorul de siguranta impreuna cu comitetul de organizare este responsabil pentru livrarea evaluarii de risc si planul de siguranta&salvare detaliat in documentul de siguranta IRF.
d. Directorul de siguranta are dreptul sa verifice abilitatile de salvare ale oricarui concurent si poate descalifica un concurent care nu este capabil sa se conformeze cu asteptarile minime, cum e definit in regula J.11.
e. Directorul de siguranta poate testa abilitatile de vaslire ale oricarui concurent si poate descalifica concurenti care nu au abilitatile minime necesare pentru a vasli clasa raului ceruta de catre acel loc / concurs. Daca dupa testare directorul de siguranta are dubii in privinta abilitatilor unui concurent, concurentul poate solicita un al doilea test.
f. Directorul de siguranta, impreuna cu directorul competitiei are dreptul sa modifice pozitiile de start si finish din motive de siguranta.

  1. Reprezentanta de siguranta IRF / IRF Representative (pentru evenimentele de nivel A si B) a. Reprezentanta de siguranta IRF este un evaluator IRF GT&E responsabil de asigurarea ca un plan de siguranta&salvare (SRP) este aprobat si respectat. Reprezentanta de siguranta IRF munceste aproape cu directorul de siguranta al evenimentului si poate opri competitie sau evenimentul daca SRP nu este bagat in seama in flagrant si/sau riscuri inacceptabile de siguranta sunt evidente.
    b. Daca directorul de securitate al evenimentului este un evaluator certificat IRF GT&E, isi poate asuma rolul de reprezentant de siguranta IRF.
  2. Juriul si Arbitrul Sef / Jury and Head Judge a. Juriul este un grup format din 3 persoane, incluzand unul care este arbitru sef. Pentru un campionat european sau mondial arbitrul sef trebuie sa fie un evaluator certificat si ceilalti doi membri trebuie sa fie arbitri certificati sau evaluatori.
    b. Juriul se asigura ca intreaga competitie este condusa corect in functie de regulile competitiei si este responsabil pentru supravegherea jurizarii si arbitrilor.
    c. Juriul primeste proteste cu privire la penalizari si nerespectari ale regulilor competitiei si ia decizii asupra acestora.
    d. Juriul poate aproba o reluare a strartului daca un protest este de succes (chiar daca nu au vreo obligatie sa o faca). Juriul poate de asemenea sa descalifice un concurent sau o echipa din motive detaliate in regulile competitiei.
    e. Juriul se asigura ca asigurarea ca inaintea evenimentului are loc un workshop al arbitrilor si ca un formular de workshop al arbitrilor este depus la administratia IRF.
    f. Datorii specifice ale arbitrului sef:
    i. Serveste ca si contact primar intre arbitri si organizator si directorii evenimentului
    ii. Reprezinta juriul la toate sedintele capitanilor
    iii. Supravegheaza munca generala a echipei juriului
    iv. Programeaza si conduce toate sedintele arbitrilor
    v. Conduce procedura de proteste
    vi. Decide probleme care nu sunt acoperite de regulile competitiei si decide voturile egale
    vii. Semneaza toate rezultatele competitiei inainte sa fie facute oficiale
    viii. Ofera un raport complet catre S&C Com cu o luna inaintea evenimentului
    ix. Trimite o lista completa cu toti arbitrii evenimentului catre administratia IRF
    g. Datorii specifice celui de al doilea membru al juriului:
    i. Supravegheaza cronometrarea
    ii. Stabilieste start-ul si finish-ul
    iii. Verifica de doua ori toate rezultatele si timpul scos
    h. Datorii specifice celui de al treilea membru al juriului:
    i. Atribuie toate pozitiile arbitrilor si sarcinile pentru eveniment
    ii. Se asigura ca toti arbitrii au echipamentul si informatiile necesare
    iii. Revizuieste munca arbitrilor pentru control de calitate
    iv. Colecteaza si asigura toate foile de scor ale arbitrilor dupa fiecare competitie
    v. Verifica de doua ori toate foile arbitrilor (ex. compara foile de scor ale arbitrului portilor si ale arbitrului sectiunii cu rezultatele finale)
  3. Starter-ul sef
    a. Starter-ul sef se asigura ca echipele pornesc in ordinea corecta de competitie si da permisiunea de a incepe.
    b. Starter-ul sef va fi asistat de Starteri/Pre-starteri la fiecare raft pentru a se asigura ca inceputul este cat mai corect posibil si sa previna un start fals. Barcile sunt tinute mereu de la spate inaintea startului, de preferat de coarda de perimetru, maner lateral sau o coarda de ancoraj.
    c. Starter-ul sef poate sa refuze sa lase o echipe sa inceapa daca echipa sau un membru al ei:
    i. Nu respecta regulile de siguranta
    ii. Intarzie la start
    iii. Nu poarta bavetele echipei
    iv. Nu respecta ordinele starter-ului
    d. In cazul unui start fals, starter-ul sef va opri competitia imediat si va da un avertisment oficial echipei responsabile. In cazul unui al doilea start fals cauzat de aceeasi echipa, starter-ul sef va descalifica echipe din competitia respectiva.
    e. Starter-ul sef sau delegatul specific anunta echipelor o numaratoare inversa, marcand verbal urmatoarele intervale: 5 minute, 1 minut, 30 secunde, 20 secunde, 10 secunde, „vaslele afara din apa”(cu 5 secunde inainte de start). La „0” secunde se lanseaza un semnal acustic (fluier, claxon, sirena, etc). Semnalul de start trebuie sa fie clar si sonor.
  4. Arbitrul de sectiune
    a. Arbitrul de sectiune este responsabil de o sectiune la locul de competitie pentru slalom si supravegheaza / dubleaza arbitrii de porti din acea sectiune, colectand de la ei foile de scor.
    b. Arbitrul de sectiune va transmite scorurile de pe foi la seful de scor imediat prin radio, telefon sau personal.
    c. Daca un arbitru de sectiune vede o discrepanta evidenta in scorul portilor din sectiunea sa are dreptul sa obiecteze imediat.
  5. Arbitrul de poarta
    a. Arbitrul de poarta este responsabil pentru a puncta performanta unei echipe la portile de la Slalom, respectand regulile de competitie descrise in sectiunea D.4.
    b. Este nevoie de minim 2 arbitri de poarta pentru a monitoriza fiecare poarta in competitiile de slalom.
    c. Arbitrii de poarta trebuie sa aiba vedere clara si neobstructionata catre portile pe care le puncteaza si trebuie sa fie pozitionati pe de o parte si de alta a raului cand e necesar.
    d. Fiecare echipa trebuie punctata la fiecare poarta. Penalizarile trebuie sa fie marcate clar pe foile oficiale de scor alaturi de cate un motiv de penalizare.
    e. Arbitrii de poarta sunt responsabili pentru a pastra foile de scor in siguranta pana cand sunt inmanate la arbitrul de sectiune sau seful de scor.
  6. Arbitrul de finish
    a. Arbitrul de finish determina cand echipele au trecut linia de finish si in ce ordine.
    b. Arbitrul de finish va fi asistat de si va munci aproape de cel care cronometreaza si se va coordona cu starter-ul sef.
    c. Arbitrul de finish trebuie sa aiba vedere clara si neobstructionata catre linia de finish.
  7. Cronometror
    a. Este responsabil pentru a monitoriza timpul oficial si a il transmite sefului de scor. Acesta munceste aproape cu starter-ul sef si arbitrul de finish.
    b. Cronometrorul trebuie sa dublu cronometreze timpul pentru toate echipele ca solutie de rezerva in cazul in care sistemul de cronometrat oficial se strica, punandu-l la dispozitia juriului daca se cere.
  8. Seful de scor
    a. Seful de scor este responsabil pentru calcularea rezultatelor conform sistemului de scor IRF si sa se asigure ca acestea sunt date catre Media Liaison sau unui reprezentant media ales de catre IRF imediat dupa ce rezultatele sunt oficiale. Rezultatele oficiale trebuie sa fie generate intr-un format care sa fie usor de publicat pe internet.
  9. Designer-ul de traseu
    a. Designer-ul de traseu este responsabil pentru proiectarea traseului de slalom si asistarea la alte discipline. Pentru evenimentele de nivel A si B, pozitionarea finala a portilor slalom trebuie sa fie acceptata de designer-ul de traseu si de catre alte doua persoane potrivite, alese de S&C Com.
    b. Designer-ul de traseu este responsabil pentru amplasarea corecta a portilor de slalom si se asigura ca traseul de slalom este mentinut la proiectarea sa initiala in timpul competitiei. Poate intrerupe competitia daca o poarta si-a schimbat pozitia din orice motiv.
  10. Responsabil media / Media Liaison
    a. Media Liaison este responsabil pentru asigurarea ca rezultatele zilnice ale evenimentelor de nivel A si B sunt publicate pe site-ul IRF cat de repede se poate.
    b. Media Liaison este responsabil pentru colectarea si colationarea de cat mai mult material media din eveniment si sa se asigure ca acesta este disponibila echipelor si membrilor IRF prin site-ul IRF.

NOTA: Oficialii 2 si 5-10 trebuie sa fie arbitri certificati IRF pentru WRC si campionatele europene. Pentru toate celelalte evenimente IRF aceste cerinte nu sunt obligatorii dar sunt incurajate cand este posibil.

L. Membrii juriului

  1. Arbitrii IRF sunt sub controlul si supravegherea arbitrilor sub-comitetului a S&C Com. Toti arbitrii oficiali IRF trebuie sa parcurga cu succes un proces de certificare.
  2. Sunt 4 tipuri de certificari IRF pentru arbitri: Asistent, General, Sef si Evaluator. Sunt definite ca:
    a. Arbitrii asistenti (pregatiti specific pentru antrenarea la evenimentele de nivel C si D):
    i. Jurizarea – poate juriza la evenimentele de nivel C si D. La evenimentele de nivel A si B, un arbitru asistent poate asista numai un general, sef sau un arbitru evaluator. (Poate juriza la Pan Am, Australasian sau campioantele africane pana cand sunt suficienti arbitri generali disponibili in aceste zone)
    ii. Evaluarea – Trebuie sa treaca un examen la sectiunile E, F, G la regulile de competitie si au cunostinte de munca pentru sectiunile J, K, L, M.
    iii. Expirarea – Trebuie sa jurizeze la cel putin un eveniment intr-o perioada de doi ani sau sa participe la un workshop de arbitri pentru a ramane asa.
    iv. Reinnoirea daca a expirat – Trebuie sa fie re-evaluat.
    b. Arbitrii generali (oricine doreste sa jurizeze pe termen mai lung):
    i. Jurizarea – poate juriza la evenimentele de orice nivel
    ii. Evaluarea – Trebuie sa fi completat un workshop IRF pentru arbitri cu un evaluator IRF. Trebuie sa treaca un examen din cunostinte minutioase din toate sectiunile si regulile si trebuie sa treaca o evaluare de abilitati practice in timpul unei curse IRF sanctionate.
    iii. Expirarea – Trebuie sa jurizeze la minim un eveniment sau sa participe la un workshop de arbitri pe o perioada de 2 ani pentru a ramane asa.
    iv. Reinnoirea daca a expirat – Trebuie sa fie re-evaluat sau la discretia S&C Com. c. Arbitrii sefi:
    i. Jurizarea – poate juriza la evenimentele de orice nivel, nu poate fi Head Judge la un eveniment de nivel A
    ii. Evaluarea – Trebuie sa informeze comitetul de arbitri/ IRF-ul de intentia lor de a aplica pentru arbitru Sef in avans pentru a putea fi numiti la nivele mai mari de responsabilitate pentru evenimente. Trebuie sa completeze un formular de evaluare de arbitru sef si sa il publice la administratia IRF si comitetul de arbitri. Trebuie sa asiste un evaluator la cel putin un workshop de arbitri care mai apoi va evalua abilitatea lor de a invata si examina arbitrii asistenti.
    iii. Antrenament si evaluare – Poate antrena si evalua arbitrii asistenti
    iv. Reprezentanti IRF – Cand un arbitru sef este Head Judge in juriu la un eveniment (de nivel B, C sau D) au de asemenea rolul de reprezentant IRF. Sunt implicati in ceremoniile de medaliere si, pentru evenimentele de nivel B, se pot asigura ca este tinuta o intalnire pentru toate reprezentantii IRF la care sa discute orice problema pentru acea regiune.
    v. Expirarea – Trebuie sa jurizeze la cel putin un eveniment de nivel A sau B sau sa se prezinte/predea la un workshop de arbitri la fiecare 2 ani sau va fi retrogradat la statusul de arbitru general. Evaluatorii retrogradati pot sa isi recapete statusul complet dupa jurizarea unui eveniment de nivel A sau B si sa se prezinte la un workshop de arbitri.
    vi. Reinnoirea daca a expirat – La discretia S&C Com.

d. Evaluatori:
i. Jurizarea – poate juriza la evenimentele de orice nivel, poate fi Head Judge la orice eveniment
ii. Evaluarea – Evaluatorii potentiali vor fi propusi de catre un Evaluator catre comitetul de arbitri. Candidatii trebuie sa fie Arbitru Sef sis a trimita o cerere de inscriere detaliind istoricul lor de jurizare. Trebuie sa asiste un Evaluator la cel putin un workshop de arbitraj. Trebuie sa cunoasca in detaliu regulile IRF
iii. Antrenament si evaluare – Poate antrena si evalua arbitrii asistenti, generali, sefi
iv. Reprezentanti IRF – Evaluatorii sunt reprezentanti IRF. Cand un evaluator este Head Judge in juriu la un eveniment trebuie implicat in ceremoniile de medaliere si se asigura ca este tinuta o intalnire intre toti reprezentantii IRF la care sa discute orice problema.
v. Expirarea – Trebuie sa jurizeze la cel putin un eveniment de nivel A sau B sau sa se prezinte/predea la un workshop de arbitri la fiecare 2 ani sau va fi retrogradat la statusul de arbitru sef. Evaluatorii retrogradati pot sa isi recapete statusul complet dupa jurizarea unui eveniment de nivel A sau B si sa se prezinte la un workshop de arbitri.
vi. Reinnoirea daca a expirat – La discretia S&C Com.

  1. Formarea si certificarea arbitrilor a. Formarea si certificarea arbitrilor IRF trebuie sa fie facuta intr-un format de workshop urmarind criteriile stabilite de sub-comitetul arbitrilor. Aceste criterii sunt detaliate si actualizate continuu in manualul arbitrilor IRF
    b. Toti evaluatorii IRF si arbitrii sefi trebuie sa urmareasca cerintele exacte si recomandarile din manualul arbitrilor IRF cand conduc workshop-uri de arbitri IRF
    c. La evenimentele de nivel A sau B, worshop-urile trebuie sa fie tinute imediat inaintea evenimentului pentru a forma arbitri noi si a informa arbitrii certificati despre orice schimbari recente in reguli. Prezenta este obligatorie pentru orice arbitru care vrea sa jurizeze la eveniment. Concurentii evenimentului, oficialii evenimentului si participantii interesati trebuie sa fie incurajati sa asiste la workshop-uri de arbitri pentru a creste numarul de arbitri certificati IRF.
    d. Examinarea arbitrilor va consta intr-o sectiune teoretica si una practica. Examinarea va varia in adancimea cunostintelor despre regulile de competitie pe care arbitrii trebuie sa le stie conform tipului de certificare pe care candidatul arbitru doreste sa il obtina.
    e. Formarea si certificarea arbitrilor poate fi facuta regional, daca este condusa de un evaluator.
    f. Dupa fiecare workshop al arbitrilor, un formular de workshop al arbitrilor trebuie sa fie completat si returnat administratiei IRF de responsabilul juriului pentru sustinerea workshop-ului.

Note:
a. Toti arbitrii trebuie sa tina un jurnal cu urmatoarele detalii: Data, nume, locatie si nivelul evenimentului; numele Head Judge-ului; pozitia tinuta la eveniment.
b. Arbitrii trebuie sa se conformeze cu criteriile specifice (ex. limba si abilitatile literale, agilitate etc) inainte sa fie numiti ca arbitru la un eveniment specific, in special pentru evenimentele de nivel A si B. (asta pentru a se asigura ca toti arbitrii pot comunica clar cu juriul si pot fi capabili fizic pentru a indeplini anumite sarcini)
c. In timpul evenimentelor de nivel A si B, o persoana nu poate fi arbitru oficial daca este de asemenea un antrenor/manager oficial al unei echipe concurente.
d. Orice arbitru care esueaza in a respecta cerintele IRF sau aduce IRF in dezonoare sau pentru orice motiv pentru care BOD sau S&C Com sustine ca e valid, poate avea certificatul declasat sau revocat.

M. Contestatii

  1. Pentru disciplina Sprint, contestatiile trebuie depuse la arbitrul de finish sau juriu in timp de 5 minute dupa ce rezultatele provizorii au fost postate.
  2. Pentru disciplina H2H, contestatiile trebuie depuse la juriu in timp de 10 minute dupa ce rezultatele provizorii au fost postate.
  3. Pentru disciplina Downriver, protestele trebuie depuse la juriu in timp de 5 minute dupa ce rezultatele provizorii au fost depuse.
  4. Contestatiile la slalom trebuie depuse de capitanul echipei catre un membru al juriului in timp de 15 minute dupa ce s-au postat rezultatele provizorii.
  5. Juriul poate schimba limita de timp pentru o contestatie daca determina ca timpul alocat nu este indeajuns pentru a oferi echipelor o sansa corecta sa protesteze. Limita de timp ar trebui postata pe cortul juriului pentru ca echipele sa fie informate la timp.
  6. Contestatiile oficiale trebuie facute in scris in formularele de contestatie care vor fi livrate de arbitrul de finish sau juriu si pot fi depuse numai de un membru al echipei sau antrenorul/managerul lor.
  7. Contestatiile se vor asculta intr-o zona izolata si prezentate numai de juriu si capitanul echipei (sau membrul echipei ce depunde contestatia). Aceasta zona trebuie sa aiba facilitati tehnice pentru a viziona video-uri sau alte materiale relevante daca este posibil. Frecventarea de alti membri ai echipei sau martori este permisa numai de catre juriu.
  8. Tariful contestatiilor ar trebui sa fie de $100 sau echivalentul acestora in euro sau moneda locala. Head Judge-ul ar trebui sa seteze echivalentul la prima intalnire de capitani. Taxele de contestatie trebuie sa fie depuse cu contestatia scrisa, altfel contestatia nu va fi acceptata.
  9. Cand organizatorul asigura filmarea competitiei, juriul ar trebui sa il foloseasca ca sursa oficiala de proba video. Daca juriul considera ca video-ul oficial nu se potriveste unei revizuiri corecte sau nu este valabil la timp, pot alege sa accepte probe video de la surse exterioare.
  10. Daca contestatia este justificata, taxa va fi inapoiata.
  11. In timpul unui eveniment, reprezentantul oficial al unei Federatii Nationale poate obiecta impotriva altei Federatii Nationale fara o taxa. Obiectia trebuie facuta in scris in timp de o ora dupa ce rezultatele finale ale disciplinei au fost postate. Head Judge-ul va revizui toate informatiile disponibile pentru procesarea obiectiei. Daca obiectia culmineaza intr-un rezultat schimbat, Federatia Nationala care a facut obiectia nu isi va pierde obiectia pe care o pot folosi si toate echipele afectate de rezultat trebuie sa fie informate. Decizia Head-Judge-ului va fi finala si nu va putea fi contestata mai departe.
  12. Pentru a anula decizia de jurizare, juriul trebuie sa fie adresat cu dovezi clare, indisputabile ca o eroare de jurizare a fost facuta.
  13. Daca dupa incheierea unui eveniment o Federatie Nationala doreste ca IRF sa investigheze orice parte a competitiei deoarece considera ca a aparut o eroare de jurizare, procedurala sau tehnica trebuie sa depuna o solicitare care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    1. Trebuie sa fie ceruta de un reprezentant oficial al unei Federatii Nationale
    2. Trebuie sa fie primita de administratia IRF in timp de o saptamana dupa ce rezultatele oficiale de competitie sunt postate.
    3. Trebuie facuta in scris si sa specifice exact motivul de ingrijorare.
    4. Trebuie sa fie acompaniata de taxa de obiectie de $300.

Procedura:

a. Investigatiile dupa eveniment vor fi conduse de un Head Judge si/sau orice alt oficial IRF sub directia administratiei IRF folosind toate informatiile disponibile. Daca investigatiile releva ca o eroare a avut loc si a afectat rezultatele oficiale de competitie, detaliile si concluziile investigatiei trebuie transmise Consiliului de administratie IRF.
b. Numai consiliul de administratie IRF, dupa deliberari atente, va avea puterea sa schimbe un rezultat dupa eveniment
c. Dupa ce procesul a fost incheiat, decizia de dupa va fi finala si nu va mai putea fi contestata. Daca decizia necesita o schimbare in regulile oficiale de competitie, toate echipele si Federatiile Nationale afectate de rezultatul schimbat vor fi informate si taxa de obiectie va fi returnata.

N. Doping

  1. Doping-ul este strict interzis si IRF opereaza conform politicii si regulilor stabilite de Agentia Anti Doping Globala (WADA)
  2. IRF a dezvoltat un addendum cuprinzator de reguli Anti-Doping, care au fost adoptate si implementate conform cu responsabilitatile IRF sub codul WADA si in continuarea eforturilor IRF de a eradica doping-ul in sport.
  3. Regulile IRF anti-doping pot servi ca amendament la aceste reguli oficiale si pot guverna toate aspectele eforturilor anti-doping IRF.

O. Premii si recompense

  1. Titlurile sunt acordate pentru fiecare disciplina si in total.
  2. Premierea pentru fiecare disciplina ar trebui tinuta in aceeasi zi ca si competitie cand este posibil.
  3. Premierea totala ar trebui tinuta imediat dupa premierea ultimei curse.
  4. Activitatile de premiere pot fi aranjate conform cerintelor sponsorului principal. Decizia va fi luata de S&C Com.
  5. Pentru evenimentele de nivel A si B:
    a. Medaliile trebuie prevazute in aur, argint si bronz pentru primele 3 echipe din fiecare divizie si categorie.
    b. In fiecare disciplina, medaliile trebuie acordate fiecarui concurent – 4 medalii pentru R4 si 6 medalii pentru R6.
    c. Pentru titlurile per total, medaliile trebuie acordate tuturor membrilor echipei – 5 medalii pentru R4 si 7 medalii pentru R6.
    d. Medaliile pot fi prevazute de IRF sau organizatia gazda. Gazda trebuie sa acopere costurile medaliilor cat si transportul acestora.
    e. Organizatia gazda trebuie sa aduca la cunostinta IRF cu 3 luni inaintea evenimentului daca doresc ca IRF sa asigure medaliile.
    f. Medaliile care sunt asigurate de gazda trebuie sa fie intai aprobate de IRF BOD. Majoritatea fetei trebuie sa aiba logo-ul IRF si partea din spate sa fie proiectata conform evenimentului si culturii gazdei.
    g. Medaliile trebuie sa includa locul (primul, al doilea, al treilea, in cazul in care nu este foarte clar care este aur si care este bronz), locatia, anul, disciplina, categoria si divizia.
    h. Toti membri echipei trebuie chemati pe podium.
    i. Numai medaliile totale trebuie date daca sunt mai putin de 6 echipe in categorie.
    • La premierea evenimentelor de nivel A si B, imnul national al echipei castigatoare trebuie cantat dupa ce au fost daruite medaliile tuturor atletilor.
  6. Medaliile trebuie acordate de un membru al IRF BOD, S&C Com, Juriu, oficialii evenimentului sau de sponsori.
  7. Numai castigatorii de medalii si maxim un manager/antrenor au voie pe podium.
  8. Toti atletii echipelor trebuie sa poarte ori uniformele nationale ori ale echipei. Daca premierea este tinuta imediat dupa incheierea competitiei, echipele pot purta echipamentul de apa. Pagaile pot fi aduse pe podium.
  9. Echipele trebuie sa ia in considerare regula F.19 referitor la comportamentul la premiere.

P. Invitatii, inscriere si confirmari

  1. Toti membrii IRF au dreptul sa participe in orice eveniment IRF. Invitatiile la eveniment pot fi trimise electronic sau fizic catre Federatia Nationala a natiunii membre sau publicate pe site-ul IRF.
  2. Evenimentele pot avea conditii specifice si restrictii si natiunile membre al trebui sa se familiarizeze cu aceste detalii inainte de a incerca sa se inregistreze pentru eveniment.
  3. Evenimentele de nivel A si B:
    a. Organizatorii trebuie sa defineasca conditiile pentru inregistrarea la eveniment si taxa de intrare cu cel putin 8 luni inaintea evenimentului.
    b. Organizatorii trebuie sa se coordoneze cu aceste conditii cu administratia IRF si sa comunice imediat conditiile Federatiilor Nationale IRF.
    c. Organizatorii trebuie sa confirme fiecare inscriere la eveniment in timp de o saptamana dupa primire si partea de inregistrare trebuie sa informata de statusul acesteia.
    d. Daca o inregistrare este respinsa, organizatorul trebuie sa informeze aplicantul cu motivul respingerii si cu o posibila solutie pentru remedierea acesteia.
  4. Evenimentele de nivel C si D
    a. Organizatorii pot seta toate detaliile de inscriere si termenul limita la discretia proprie.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Compus de catre IRF Board of Directors si IRF Sport and Competition Committee in Costa Rica, 23 Septembrie 1998.
Modificat de catre IRF Board of Directors si IRF Sport and Competition Committee in Futaleufú, Chile Februarie 2000, apoi prin discutii electronice si vot final in Martie 2000.
Modificat de catre IRF Congress in Septembrie 2002.
Modificat de catre IRF Board of Directors in Iunie 2004.
Modificat de catre IRF Congress in Sesiune Extraordinara in Iulie 2010.
Modificat de catre IRF Sport & Competition Committee in Iulie 2005, Februarie 2007, Martie 2008, Februarie 2009, Martie 2010, Martie 2011, Decembrie 2012, Mai 2014, Februarie 2015, Aprilie 2016, Februarie 2017, Februarie 2018.

Sursa: https://www.internationalrafting.com/wp-content/uploads/2018/03/Race-Rules-March-2018.pdf
Tradus si verificat intru conformitate de catre Marius Iliescu, Arbitru General IRF.
Avizat de Asociatia Profesionala de Rafting prin Mihai Mares, Arbitru General & Instructor IRF.